In het boek “Idioticon” van Isidoor Teirlinck lezen we het volgende:

De Perlenbeke (klemt. op lenk), vr.: de voornaamste beek van Zegelsem; ze neemt haren oorsprong in de Laierworde en loopt in de Zwalme te Alderhelegen; sommige schrijvers heeten ze de Berlenkbeke, de Watermolenbeek (het volk zou zeggen Watermeulebeke), anderen de Palingbeek (het volk zou zeggen Palenbeke); doch de klemt. Op lenk wijst op romaanschen oorsprong? ’t Meuleken te Perlenk staat erop”.

Beneden in het dorp kronkelt de altijd groene vallei van de Perlinckbeek. Langs de meanderende Perlinckbeek tiert de welige begroeiing uitstekend. Dit deel vormt de bovenloop van de beek die ongeveer 5 km lang is tussen Zegelsem en Sint_Blasius-Boekel. De Perlinckmolen staat op de gelijknamige beek aan de voet van de Pottenberg op de grens met Elst. Volgens een “discripto” van de jaren 868-869 bezat de abdij van Lobbes in Zegelsem een watermolen en een brouwerij. De Perlinckmolen ligt op 45 m hoogte, de watertoren en de uitkijktoren te Elst op 106 m. De Perlinckbeek ontspringt aan de grote weg. Samen met de Fonteinloop en de Krombeke van S.K.H. vormt zij de Boekelbeek en verder stroomafwaarts de Moldergembeek. Deze beek vloeit aan de dorpskern van Nederzwalm in de Zwalm net voor de monding van de Schelde.

Om het probleem van de wateroverlast ter hoogte van de Teirlinckstraat te Zegelsem voorgoed op te lossen, (zie rubriek Nieuws april 2006) werd een deel van de beek in een nieuwe bedding gebracht. Hierdoor stelden zich in juli 2007, bij hevige regenval, geen problemen meer.

Deze beek kan men bewonderen naast het restaurant “Hong Jing Wok” alwaar zij onder de straat verdwijnt en in het dal van de Holweg (die zijn naam alle eer aandoet) terug zichtbaar is. Ook in het dal van de Keiweg ziet men links en rechts duidelijk de Perlinckbeek. Het was in 2007 dat ons werd gemeld dat hier in de beek zich een wastafel bevond voor het wassen van schapenwol (zie rubriek Nieuws: Stenen die iets vertellen, maart 2007). In 2008 werd deze beek geruimd met respect voor de natuur en het stenen erfgoed dat zich hier bevond. In  2019 werd de Perlinckbeek weer geruimd en ditmaal is het stuk erfgoed nu verdwenen.

Veel meer omtrent de Perlinckbeek is te vinden op: www.routeyou.be en www.inventaris.onroerenderfgoed.net