Afdrukken

De deelgemeente Zegelsem beschikt nog altijd over geen enkele hotelkamer. Maar tijdens het eerste semester van 2020 zag in Zegelsem al een 4de kwaliteitsvolle B&B het  daglicht. Deze laatste telg heet “De Pastorie” en is gelegen in het centrum van het dorp. De naam wijst duidelijk naar de vroegere bestemming en een bijzondere geschiedenis.

Het huidig B&B – gedeelte van de vroegere pastorie (gebouwd in meerdere stappen in de 18de eeuw) werd verbouwd in het jaar 1857, toen voor een nieuwe paardenstal. In 1950-’51 werd die stal niet meer gebruikt en Pastoor E.H. Achiel D’Heer  bracht de bibliotheek van Zegelsem, die tot dan gehuisvest was in een bijgebouw van het klooster, naar die paardenstal, die werd omgetoverd tot een klein gezellig bibliotheek-lokaal. (zie ook het artikel “50j BIB in Zegelsem” onder rubriek “Bijzondere geschiedenis”).

In de loop van de eerste jaren tachtig ging echter de bibliotheek van Zegelsem volledig op in de grote gemeentelijke bibliotheek van het gefuseerde Brakel en vanaf dan stond het lokaal opnieuw leeg en … te verkommeren.  En dat verkommeren werd ook vastgesteld voor de gehele pastorie.  Zodanig zelfs dat het schepencollege van Brakel  al op 11 april 1983 besliste om een nieuwe pastorie te bouwen. Dat is echter nooit gebeurd maar de verwaarlozing ging verder. En eigenaardig: op 12 december 2002 werd de pastorie zelfs een “beschermd monument” evenwel zonder enige beschermende  tussenkomst.

Na de fusie van de afzonderlijke parochies voor de deelgemeenten tot de nieuwe parochie van Brakel (en Lierde) werd de laatste pastoor E.H. André Bracke niet meer vervangen  en stond de volledige pastorie leeg. In 2015 werd die dan door de gemeente verkocht aan een particulier die intussen werkt aan de geleidelijke restauratie van het uitgebreide complex. De restauratie van de nieuwe B&B maakt daar deel van uit en mag zeker geslaagd genoemd worden.

De 4 B&B ’s samen zorgen ervoor dat Zegelsem in totaal nu al over een hoogstaande comfortabele overnachtingscapaciteit beschikt voor 14 personen. Een capaciteit die de laatste tijd goed van pas komt voor de vele bezoekers van de Vlaamse Ardennen en vooral fietsers en wandelaars. De contactgegevens van de B&B ’s zijn opgenomen in de rubriek Horeca in Zegelsem / Overnachtingen in Zegelsem.

Met dank en proficiat aan de inrichters en uitbaters.