Wandelaars en fietsers hadden reeds de verloederde staat van deze kapel in de St. – Ursmarsstraat in het dorpscentrum van Zegelsem opgemerkt. Hier was werk aan de winkel, zéér veel werk en het bleek ook nog dringend te zijn, want vochtinsijpeling, vorst en overgroeiende klimop hadden, zoals op veel plaatsen, al heel wat schade aangericht. 

Frans Roman en zijn helpers hebben ook deze restauratie aangepakt. Vooreerst de klimop verwijderen, de los zittende voegen uitslijpen, hervoegen, plakwerk aan het plafond herstellen, dit alles nam vele dagen in beslag. Er rezen ook wel wat vragen omtrent de afwerking van de kapel. Hoe knappen we de voorgevel op? Wat met de binnenkant, die ook niet meer origineel was maar in de jaren vijftig aan de trend van die tijd werd aangepast om aldus ook oude gebreken te verdoezelen?

Frans kreeg gelukkig hulp van buren Lucy Slock en Geert Van Damme; zij namen het kaleien voor hun rekening, een prachtig resultaat. Jean-Pierre Hoebeke was de vloerder van dienst met 18de-eeuwse rode tegeltjes, die tevens 2 maal werden behandeld om vochtinsijpeling te voorkomen. Vermits de kapel zich onder het dak van een achterliggende loods bevindt moest ook dat dak waterdicht gemaakt worden. De nok van de kapel werd bovendien bekroond met een nieuw metalen kruis dat door Pastoor Babylon ter beschikking werd gesteld. Het hek dat naar een vakman was gebracht om te laten zandstralen, metalliseren en poederlakken - in de wagongroene kleur - moest terug geplaatst worden. Geen gemakkelijke klus. Gelukkig maakten de vele vrijwillige handen het groot werk aan deze kapel heel wat lichter. Proficiat aan al deze mensen. En eindelijk konden de beelden, die door de gebroeders Gabriëls terug polychroom geverfd werden, worden bijgezet. Prachtig! Een pareltje in de dorpkern van Zegelsem waar niemand naast kan kijken.  

 

 

 

De geschiedenis van deze kapel en andere van Brakel en Horebeke, staat te lezen in de nieuwe uitgave van de GHK Triverius “Volksreligieus erfgoed van Brakel en Horebeke. Kapellen en kruisen langs wegen en paden” door Ludwig De Temmerman en Regina De Rodder. 

Het boek kan besteld worden aan 30 euro door storting op rekeningnummer IBAN BE53 4448 5814 6153 van GHK Triverius- financieel beheer, met de vermelding ‘Boek Volksreligieus erfgoed’.   

Binnen het werkgebied van de GHK Triverius (Brakel-Horebeke-Lierde) worden de boeken gratis bezorgd. Het boek is eveneens te koop in het documentatiecentrum Triverius, Tirse 1, Brakel. Open op zondagen van 10 tot 12 uur.