Met bijgaande foto in de hand ging ik – in opdracht van de G.H.K. Triverius –  op zoek naar een verdwenen gevelkapelletje ergens in de Teirlinckstraat.  Ik kwam terecht bij Marcel (†) en Agnes Verstichelen - Morre. In één oogopslag herkenden zij de foto en vertelden mij het verhaal van het verdwenen kapelletje.

Dit houten kapelletje stond op een paal op de scheiding van de eigendommen Georges Morre – Lucienne Van Der Snickt  (Café De Kroon en ouderlijk huis waarin Agnes opgroeide) en gebuur, ook tevens familielid, Frans De Smet - Morre Hélène. Dus was ik hier zeker aan het juiste adres. Voor het bouwen van een stal stond de paal met kapel in de weg en de eigenaars De Smet - Morre maakten in de jaren 1957-58 een stenen nis in de straatgevel van de nieuwe stal bij hun woning. De nis werd afgewerkt met een uitspringende façadesteen en een kruis er boven op.  De houten kapel werd er integraal in geplaatst, dus was ze in feite zeer goed beschermd tegen weer en wind. Onderaan het kapelletje werd nog een zinken plaat geplaatst met de tekst: “JEZUS MARIA JOZEF, GOD de VADER b.v.o. ………………” het laatste zinnetje blijft een raadsel. In het houten kapelletje hing een kruisbeeld met daarnaast 2 kleine beeldjes: H. Hart van Jezus en H. Hart van Maria. De stenen nis had een zekere diepte want er konden nog twee bloempotjes en een beeld van St.-Jozef voor geplaatst worden (St. Jozef werd tenslotte ook aanroepen in de tekst).

Zoon Luc nam de ouderlijke woning over en besloot een nieuwe steen voor de gevel te plaatsen en zo werd het een vlakke muur en verdween het kruis en ook de tekst maar niet het kapelletje, dat bleef in de nis. Hij baatte er vele jaren “Café Luc” uit.

Na verkoop in 2004 kwam de woning in handen van restaurant-cateringzaak Hans Bauters, “Hof Ter Teirlinck” genaamd. Hans vond dit deel van het gebouw met het kapelletje ideaal tot het inrichten van zijn keuken en had andere plannen met de opening in de muur. Het kapelletje belandde veilig in een berging, want het moest zeker bewaard blijven.

Bij de verkoop van het gebouw onlangs in de zomer 2020 heeft Hans ons het kapelletje aangeboden met nog zijn oorspronkelijke beelden. Met veel dank aan Hans. 

Maar wat nu gedaan met dit mooi kleinood?

 

In de onmiddellijke omgeving vonden wij een buur, Geert Van Damme,  direct bereid om het aan zijn zeer oude en opvallende woning op te hangen, een betere beschermengel konden we niet vinden. Een man voor wie ‘Zorg dragen voor het erfgoed” geen loze woorden zijn.

Na wat opknapwerk werd het op zaterdag 3 oktober 2020 opgehangen in het bijzijn van de vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor de restauratie van de Brakelse kapellen en kruisen nl.: Frans Roman en Jean-Pierre Hoebeke.

Mieke De Prijck