U hebt het reeds gehoord en gelezen. Naar aanleiding van de viering van 100 jaar dekenij Nederbrakel in 2009 wordt door de Geschied- en Heemkundige Kring Triverius een boek uitgegeven omtrent alle parochies die tijdens die 100 jaar deel uitmaakten van de dekenij.
 
Dat was een hele klus weliswaar want in totaal zijn zowat 15 parochies daarbij betrokken: Deftinge, Elst, Everbeek-Beneden, Everbeek-Boven, Hemelveerdegem, Michelbeke, Nederbrakel, Opbrakel, Ophasselt, Parike, St.-Maria-Lierde, St.-Maria-Oudenhove, St.-Martens-Lierde, Steenhuize-Wijnhuize en Zegelsem.
 
Meerdere vrijwilligers werden aangezocht, het plan werd uitgewerkt en het immense opzoekings-, schrijf- en fotowerk kon starten. Onder leiding van Ludwig De Temmerman gingen Z.E.H. Deken Van Den Velde, Luc Beeckmans, Sylvain De Lange, Rudy De Mets, Mieke De Prijck, Fernand De Tant, Philippe Jallet, Marc Marroye, André Premereur, Frans Roman en Hilde Van Paepegem aan de slag.
 
Het deel omtrent Zegelsem is van de hand van de samenstellers van deze site, Fernand en Mieke De Tant - De Prijck. Laatstgenoemden schreven reeds in 1983 het boek “Zegelsem - Parochie St-Ursmarus”  dat toen onmiddellijk was uitverkocht. Sedertdien beschikten zij over tal van nieuwe vondsten.
 
Het boek, met als titel “Een eeuw toegewijd, 1909 – 2009” en subtitel “De dekenij Nederbrakel en haar parochies vroeger en nu”, gedrukt op groot formaat (A4), 225 pagina’s dik, dat rijkelijk werd bedeeld met interessant gekleurd fotomateriaal, is nu , na zijn officiële voorstelling op zaterdag 4 december 2009, te verkrijgen bij het documentatiecentrum van de Geschied- en Heemkundige Kring Triverius voor de prijs van 25 EUR. 
 
Een waardevol naslagwerk voor al diegenen die zich interesseren voor de eigen geschiedenis van de hoger vermelde parochies.