“Waar men gaat langs Vlaamse wegen

Oude hoeve huis of tronk.

Komt men U Maria tegen,

Staat Uw beeltenis te pronk,

Lacht ons toe uit wilde groen …..”

Uit het lied: “Onze Lieve Vrouw van Vlaanderen” van A. Cuppens en Lodewijk De Vocht.

De Zegelsemse kapellen zijn een kostbaar erfgoed, zowel architecturaal, cultuurhistorisch als spiritueel. Generaties lang werd er heel veel zorg aan besteed, het beïnvloedde het dagelijks leven van de mensen. Zij mogen niet uit het landschap en uit het geheugen verdwijnen. Gelukkig zijn er her en der vrijwilligers die zich inzetten voor het behoud ervan. Ergens een kaarsje aansteken met een bloemetje erbij, dat gebeurt ook nog vandaag, een gelovig gebaar(een houvast) dat nooit zal verdwijnen.

De meerderheid van de Zegelsemse kapellen zijn Mariakapelletjes, omdat indertijd de Mariadevotie heel groot was, maar ook andere heiligen kregen een bevoorrechte plaats, zoals St. Jozef.

Zij werden bijvoorbeeld gebouwd uit: dankbaarheid voor het bekomen van een gunst, om een belofte na te komen of ter herinnering aan een ramp op die plaats. De gevel-nissen werden meestal geplaatst uit devotie of als smeekbede tot bescherming van de woning, de bewoners en het vee. 

1953 riep de katholieke kerk uit tot “Het Mariajaar”. Overal  in Vlaanderen werden vieringen opgestart rond de devotie tot de H. Maagd. Ook de toenmalig pastoor D’ Heer (1950-1969) nam verscheidene initiatieven, o a. kon elke bewoner inschrijven tot het aankopen van een metalen blauw gevelkapelletje met een Mariabeeld. Dat was een groot succes, bijna aan elke Zegelsemse gevel prijkte dit blauwe kapelletje. Oorspronkelijk waren die open. Leon Gabriëls heeft er later veel van glas voorzien om het beeldje wat beter te beschermen. Aan de huizen zie je ze niet meer hangen (behalve 2 exemplaren) maar misschien zijn ze her of der nog wel te vinden in een schuurtje of bijgebouw.

Ook de houten kapel aan de achterkant van de kerk is een aandenken aan het Mariajaar 1953-54, gemaakt door Firmin Bourdeaud’hui en de afwerking lag in handen van Louis Gabriëls.

De stenen kapel op de hoek van de Kleine Gastenhoek en Holweg is een schenking van de Boerinnengilde (later K.V.L.V nu FERM) t.g.v. hun 33 jarig bestaan in 1961. Deze kapel kwam er ter vervanging van een klein kapelletje dat daar in een boom was opgehangen.

Grotten: in elk klooster was er minstens één grot. Hier in Zegelsem waren er twee. Eén in de binnen koer van het klooster, de andere achteraan in de tuin. 

Alle Zegelsemse kapellen, groot en klein werden op beeld vastgelegd en zijn hier te zien onder het hoofdstuk: Vroeger en Nu/Bestaande kapellen en kruisen. Enkele verdwenen grotten en kapellen vind je onder dezelfde rubriek: Verdwenen kapellen en grotten.

 

Wist U dat net bij de start van de lockdown t.g.v. het Covid 19 virus, Maria Van De Putte dit lange aardse leven ruilde voor het eeuwig leven op 11 maart. Maria Van De Putte woonde als ongehuwde vrouw samen met haar broer Remi en zijn echtgenote Marie-Antoinette Nachtergaele op het “Hof Van De Putte” te Zegelsem. De “Van De Putte’s” waren echte Zegelsemse dorpsbewoners in hart en nieren, meelevend en meevoelend met alles wat er in het parochieleven gebeurde. Maria werd geboren te Zegelsem op 19 maart 1916. Zij overleed in het rusthuis “Najaarszon” 8 dagen voor haar 104de verjaardag. Zij werd er 4 keer in de bloemen gezet vanaf haar 100ste verjaardag door familie, vrienden en het personeel. Het afscheid op dinsdag 17 maart had t.g.v. de corona veiligheidsmaatregelen in zeer intieme kring plaats in het funerarium Quo Vadis te Mater.

 

Twee ijverige leden, Frans Roman en Jean-Pierre Hoebeke, van de Werkgroep van het F.B.B.C.E (Fonds voor Bescherming van het Brakels Cultureel Erfgoed) en tevens ook bestuursleden van de Geschied- en Heemkundige Kring Triverius zijn niet alleen handig met de PC, met het fototoestel en met pen en papier maar zij hebben ook twee rechterhanden. Daarbij komt dat zij niet “te schoon” zijn om die handen vuil te maken.

Hierbij dan het krantenbericht

21ste ROMMEL-, BROCANTE- EN ANTIEKMARKT

Ter gelegenheid van de 21ste editie van de “Kasseifeesten Zegelsem” organiseert de Gezinsbond In de Rand een rommel-, brocante- en antiekmarkt in de dorpskern van Zegelsem (Teirlinckstraat en St.-Ursmarsstraat). Zoals de voorbije jaren voorzien we terug diverse randactiviteiten.

Hierbij enkele praktische gegevens om in te schrijven voor de markt:

· De markt heeft plaats in open lucht van 9u tot 18u op zondag 15 september 2019.

· De straat zal autovrij zijn tijdens deze uren. Dus zorg ervoor dat u ter plaatse bent voor 9u.

· U kan de standplaats met auto niet verlaten voor 18u.

· Enkel de verkoop van brocante of tweedehands materiaal is toegelaten. Geen verkoop van etenswaren, geen dranken, geen snoep.

· De inrichters voorzien geen water, noch elektriciteit voor de standhouders.

· Per inschrijving wordt er slechts één voertuig toegelaten op de standplaats.

· De inschrijvers voorzien een standplaats van een bepaalde lengte per veelvoud van 5m, de diepte varieert naar gelang de locatie.

· De standhouder dient voor het verlaten van de markt zijn standplaats netjes op te ruimen.

· Aanmelden aan het kruispunt van de Oudenaardsestraat (N8) (= baan Oudenaarde-Brakel) en de Sint-Ursmarusstraat vanaf 06u30.

Deelprijs bedraagt: 5 euro voor 5 meter

10 euro voor 10 meter

20 euro voor 15 meter

25 euro voor 20 meter

+5 euro per 5m +

De inschrijving dient vooraf te gebeuren bij voorkeur online via volgende link:

FORMULIER INVULLEN

Of door het sturen van een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met vermelding van volgende gegevens:

– naam en adres inschrijver

– gewenste meters

– betalingsdatum + naam rekeninghouder.

– Voorkeur straat voor bewoners: Ursmarusstraat , Teirlinckstraat of Haaghoek

De inschrijving is in orde als de betaling is gebeurd op het rekeningnummer

BE12 7775 9657 1092 op naam van de Gezinsbond In de Rand.

Voor cash betalingen de dag zelf vragen wij € 5 extra per inschrijving.

Standhouders die vorig jaar deelgenomen hebben aan de rommelmarkt kunnen dezelfde standplaats aanvragen. Gelieve dit te melden bij de inschrijving. De inrichters zullen hiermede rekeninghouden in de mate van het mogelijke en op voorwaarde dat de inschrijving gebeurd voor, en betaald is voor 24 augustus 2019.

KASSEIFEESTEN INSCHRIJVING inschrijvingen kunnen via deze link:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfey_GtVxEzkODfMgB9cbQkdfTu8bj1at51itIdBCSbOhJy6w/viewform?vc=0&c=0&w=1  

 

Hierbij het krantenknipsel

In 240 bladzijden worden 194 oorlogsdoden geëerd, waarvan er 16 afkomstig waren uit Zegelsem. Voor meer info: Klik hier...

 

Hieronder een kopie van de flyer die door de Gezinsbond In de Rand en de Randstappers wordt verspreid als uitnodiging tot de Kassefeesten Zegelsem van 16 september 2018, die met hun 20e editie weer afstevenen op een enorm succes.

   

In een overvolle kerk van Zegelsem werd op maandag 30 april 2018 waardig afscheid genomen van E.H. André Bracke. Hij was vele jaren een geliefd pastoor van Zegelsem en later ook van Elst.

Ook onze website “zegelsem.be” sluit zich volmondig aan bij de dankbetuigingen die werden uitgesproken in de afscheidsplechtigheid en vooral in de rede door diaken Bart De Wael, die jarenlang als orgelist o.m. in Zegelsem  met E.H. Bracke heeft samengewerkt en tot bij zijn overlijden goede vriend was met betrokkene.

 

 Als aandenken publiceren wij hierbij de tekst van die rede samen met de foto en de tekst van het bidprentje.

Met droefheid melden we het overlijdensbericht van E.H. André Bracke, tot voor kort pastoor van Zegelsem en Elst. We bieden hierbij onze christelijke deelneming aan de familie aan.