Zegelsem, als pittoresk dorpje in de Vlaamse Ardennen,  kan bogen op een prachtig golvend landschap bezaaid met bosjes, beekjes, en leuke paadjes, met vooral mooie afwisselende panorama’s over het ongerepte natuurschoon. Niet te verwonderen dat hier een echt wandel- en fietsparadijs voor het grijpen ligt. Zegelsem wordt dan ook dagelijks bezocht door tal van wandelaars en fietsers. 

Wie kent er niet de beruchte Haaghoek en Leberg, monumenten uit de Ronde van Vlaanderen? Welke wielertoeristenclub van Vlaanderen durft het aan om niet jaarlijks een tocht via die vermaarde wegen te plannen?

 

 

De Zegelsemse wegen en paadjes worden ook bijna jaarlijks aangedaan door de grote mars belangrijke wandeltochten uit de omgeving. En Zegelsem kent bovendien een eigen organisatie met telkenjare vele honderden deelnemers, nl. de “Kasseidorptocht”, die jaarlijks tot 2011 op de zaterdag en vanaf 2012 op de zondag van het derde weekend van september wordt ingericht ter gelegenheid van de “Kasseifeesten Zegelsem”.

 

Maar de wandelaars, fietsers en mountainbikers worden in Zegelsem ook vergast op enkele goed bewegwijzerde routes. De foldertjes voor deze routes, met gedetailleerde beschrijving van het parcours en de bezienswaardigheden, zijn te verkrijgen bij VVV-Brakel, Marktplein te Brakel (Tel. 055/43.17.63 – E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

 

  • Het Sigelshempad: voor de wandelaars

Dit wandelpad doorkruist over ongeveer 14 km een groot deel van het grondgebied van Zegelsem en laat de wandelaar kennismaken met een ongekend prachtig stukje natuur van de Vlaamse Ardennen. Weet dat alleen reeds het “Natuurreservaat Het Burreken” (220 ha) een grote omweg waard is.

  • De Teirlinckroute: voor fietsers.

 

Deze fietsroute(in totaal 50 km), samengesteld door VVV en Toerisme Brakel in samenwerking met Toerisme Oost-Vlaanderen, slingert zich door de verschillende deelgemeenten van Brakel en doet uiteraard ook een groot deel van Zegelsem aan (Kanakkendries, Burreken, Perreveld, Dorp, en Leberg). De start is voorzien in (Neder)brakel  op het Marktplein.

 

 

 

  • De Mountainbike-route “Brakel”:

Deze door Bloso bewegwijzerde route van in totaal 49 km doet naast Opbrakel en Elst, ook Zegelsem aan.

Download hier de route en hier de routebeschrijving!

 

 

 

 

  • Wandelroutes van Natuurpunt:

In het Burreken maak je kennis met een kleinschalig landschap zoals je er nog maar weinig vindt in Vlaanderen.

Natuurelementen als hagen en houtkanten verbinden de akkers en weiden met elkaar. De kabbelende bronbeekjes doen denken aan de Ardennen. Het zal u dan ook niet verbazen dat het Burreken ecologisch hoge ogen scoort.

De uitbundige voorjaarsflora van bosanemonen, boshyacinthen en sleutelbloemen zorgt voor een echt kleuren pallet. De vele houtkanten die het gebied rijk is zijn een thuis voor zeldzame soorten als Sleedoornpage, Eikelmuis en Geelgors. In de uiterst zuivere beekjes kan je nog de vuursalamander en de Beekprik aantreffen. 

Het Burreken is niet alleen een paradijs voor dieren en planten. Om iedereen te laten genieten van deze prachtige natuur werden 2 wandelroutes aangelegd, welke de gebieden met elkaar verbinden. Samen goed voor 14 km wandelplezier: de Eikelmuisroute 7,5 km en de Vuursalamanderroute 7 km lang. Nieuw: een 4 km lange poëziewandeling.

zie: http://www.natuurpunt.be/node/4991

 

  • Ronde van Vlaanderenroutes:

Blauwe lus route: 78 km.

Gele lus route 103 km.

Rode lus route 114 km.

 

www.vlaanderen-fietsland.be/fietsroutes-regio/vlaamse-ardennen