Driebeukige classicistische kruiskerk van 1783, met een laatgotische westertoren van baksteen en zandsteen, oorspronkelijk uit de 13de eeuw. De 18de-eeuwse kerk, met een kerkhof eromheen, heeft bakstenen gevels, rustend op een sokkel in arduin.

Het interieur is evenwichtig geconcipieerd in perfecte rococostijl. De sierlijke aankledingen, vooral in eikenhout, stammen uit vroegere bedehuizen en zijn dus merkelijk ouder dan de kerk zelf. Het gaat hier vooral om de drie altaren, de hoge lambrisering en de koorbanken in het hoogkoor, de biechtstoelen en het belangrijkste meubilair.

De kerk beschikt daarenboven over een prachtig doksaal en tochtportaal met een orgel gebouwd door Lambert Van Peteghem, lid van de bekende orgelbouwersfamilie. Maar ook de preekstoel, de collectie reuzengrote schilderijen uit de 17de en 18de eeuw, de glasramen, het sacristiemeubilair en de vele oude grafstenen uit de 17de eeuw zijn zeker vermeldenswaard.

Aan de beschrijving van de kerk werd in 1983 een heel boek besteed. De enkele lijnen tekst en de enkele foto's in deze website kunnen dus onmogelijk de kunstige bouw en vooral de verfijnde inrichting van de kerk weergeven. Er is maar één alternatief: Breng een bezoekje aan deze prachtige realisatie uit een ver verleden.

Sinds 2016 worden er in de kerk geen reguliere misvieringen meer gehouden. De kerk wordt nog gebruikt bij bijzondere plechtigheden zoals huwelijken en begrafenissen en  voor godsdienstige vieringen door de basisschool van het dorp. Ook culturele activiteiten gingen reeds door in de kerk, zoals concerten voor het Festival van Vlaanderen. Ter gelegenheid van de jaarlijkse “Kasseifeesten Zegelsem”, tijdens het 3de weekend van september, wordt de kerk ook opengesteld voor het publiek voor allerhande tentoonstellingen.

 

Voor groepen kan op aanvraag een bezoek worden gepland (eventueel met gids). Voor afspraken ter zake neemt U contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..