Zegelsem, als deelgemeente van Brakel, maakt deel uit van het doelgebied van de Geschied- en Heemkundige Kring Triverius van Brakel-Lierde-Horebeke , opgericht in 1970.
 
Geregeld zijn artikels verschenen in het driemaandelijks tijdschrift van die vereniging omtrent de geschiedenis en vroegere gebeurtenissen van ons geliefd dorp en we meenden dat het zeker aangewezen was om daaraan wat meer ruchtbaarheid te geven. 
 
Onder het hoofdstuk “Vroeger en Nu” van deze website hebben we derhalve een rubriek toegevoegd met als titel “Zegelsem in Triverius” waarin een lijst wordt gepubliceerd van al die artikels, die nog steeds kunnen verkregen worden bij de vereniging.
 
Op vrijdag 30 maart 2012 was er nog de officiële opening van een retrospectieve tentoonstelling “Met de ogen van René Cosyns”, een Brakels kunstschilder (°1896 - †1980), die heel wat mooie plekjes in en rond Brakel heeft vereeuwigd. Die tentoonstelling, van 31 maart tot 15 april 2012 in de Openbare Bibliotheek van Brakel, is ook een realisatie van diezelfde Triverius-kring.
 
Met veel genoegen tonen we hier een afbeelding van het schilderij van de verdwenen “Rovorstmolen” van de hand van kunstschilder Cosyns, ook te bezichtigen op die tentoonstelling. Die windmolen, afgebroken in 1953, troonde ongeveer 200 jaar boven het dorp van Zegelsem. 
 
Fernand en Mieke De Tant – De Prijck.