Artikel uit Het Laatste Nieuws:

Eén van de twee linden op het dorpsplein van Zegelsem moet weg

Zegelsem Specialisten die de lindebomen op het dorpsplein van Zegelsem hebben onderzocht, komen met slecht nieuws: één van de twee linden is er zo slecht aan toe, dat de boom weg moet.

Ronny De Coster 04-03-21, 21:32 Laatste update: 17:44

De linden bepalen sterk het dorpsplein van Zegelsem. Zanger Marijn Devalck, die in Zegelsem woont, maakte er ooit een liedje van, dat een plaatselijke bestseller werd. “Onder de linden van wel tweehonderd jaar, in het hart van mijn dorpsken, in mijn Zegelsem daar. Onder de linden van wel tweehonderd jaar, daar waar rust is en vrede, daar verlang ik naar”, zong Marijn.

Aangetast door zwam

Sinds enkele jaren volgt het gemeentebestuur de toestand van de oude lindebomen aan het kerkhof in Zegelsem op. Dit gebeurt op basis van een visuele test en stabiliteitsanalyse. Daaruit bleek dat er een snelle degradatie was van één van de twee oudere lindebomen. Specialisten hebben vastgesteld, dat er nergens nog diktegroei is en dat er op de stamvoet een aantasting is van de platte tonderzwam. Uit de meting blijkt ook dat er te weinig restwand is waardoor de boom een risico vormt voor de omgeving.

Toestemming om boom te vellen

Onroerend Erfgoed heeft de gemeente daarom toestemming gegeven om één van de linden dringend te laten vellen. Het gemeentebestuur van Brakel kondigt aan, dat de boom in dezer dagen verdwijnt. In samenspraak met een European Tree Worker en Onroerend Erfgoed komt er wel een heraanplant. Het resultaat van het onderzoek op de tweede boom is minder zorgwekkend: daar volstaat een grondige snoei van de kroon.