De Voorbereiding:

Een wandeltocht organiseren vraagt heel wat voorbereiding. Voorzitter Patrick De Lange, een fervent wandelaar, kent de streek op zijn duimpke. Met die kennis en gewapend met degelijke stafkaarten werden de routes uitgestippeld voor de drie verschillende afstanden. Die routes werden dan ter plaatse perfect uitgemeten met de rolmeter.

Dit jaar werd buiten Zegelsem zelf, vooral de noordrand van ons kasseidorp aangedaan, nl. Horebeke en Zwalm. De kaartjes (Route 1, Route 2, Route 3) zullen dat verduidelijken.

Een maand vóór de eigenlijke Kasseidorptocht werden dan met enkele comité-leden de parcours verkend.

En een tiental dagen vóór de grote dag werden de parcours over de gehele lengte “uitgepijld”. Voor die belangrijke klus kon het comité ook rekenen op de dankbare medewerking van ervaren “uitpijlers” van Dwars door Brakel.

De Deelnemers:

De dag zelf, ditmaal op zaterdag 17 september 2005, waren alle comité-leden en een reeks gelegenheidsmedewerkers vroeg te been want vooral de “echte” wandelaars, afkomstig uit gans Vlaanderenland, maar ook uit Wallonië en zelfs uit Nederland, startten heel vroeg.

Het weer zat zaterdag niet volledig mee. Meestal bewolkt, tamelijk fris, wel met af en toe een straaltje zon, maar eveneens enkele kleine regenbuien. Al bij al niet zo heel slecht, maar de weersvoorspellers, die heel wat erger hadden aangekondigd, hebben toch zeker heel wat potentiële wandelaars weerhouden van deelname.

Een zaterdagse wandeltocht kan zo wie zo nooit het deelnemersaantal aantrekken van een zondagse – daar is iedereen van overtuigd – maar een slechte weersvoorspelling kan dat aantal nog veel meer beïnvloeden. Wij hebben het aan den lijve ondervonden.

Toch kon de Zegelsemse Kasseidorptocht (erkend door de Wandel- federatie Aktivia) bogen op maar liefst 713 deelnemers. De overgrote meerderheid onder hen (598) schreven zich in als lid van een van de wel 75 deelnemende wandelclubs, uit heel Vlaanderen, van de Westhoek tot het verre Limburg, maar ook uit Wallonië.

Enkele van die clubs blonken uitzonderlijk uit met hun aantal deelnemende wandelaars:

  • W.S.V Egmont uit Zottegem: 81 stappers

  • Padstappers uit Geraardsbergen: 48 stappers

  • Hanske De Krijger uit Oudenaarde: 46 stappers

  • Dwars door Brakel: 42 stappers

  • CSC Lierde: 24 stappers

Deze eerste vijf clubs ontvingen na de wandelingen, op de speelplaats van de school, voor hun prestatie een mooie “kasseitrofee” van het Comité Kasseifeesten Zegelsem.

 

De Wandelingen:

Ook dit jaar hebben de wandelingen heel wat mooie plekjes aangedaan in Zegelsem en omgeving. Zo ging de tocht langs het natuurreservaat ‘t Burreken, over vele landelijke verharde en onverharde wegen, langs beekjes, unieke hoeves en idylische plekjes. Onderweg vele onvergetelijke vergezichten.

Verscheidene kasseistroken moesten worden getrotseerd en enkele kuitenbijters zoals de Steenberg, de Molenberg en de Keiweg moesten beklommen worden, de namen “Kassei”-dorptocht en Dorp in het “Dorp van de Ronde” waardig.

Zowel de geoefende als de minder-geoefende wandelaars kwamen aan hun trekken. Zij konden kiezen tussen de afstanden 7 km, 15 km en 22 km. De 7 km was zelfs volledig toegankelijk voor rol- en kinderwagens.

Ook werd voorzien in enkele gezellige en verzorgde rustposten: Vakantiehoeve Potjeslogting in St.-Kornelis Horebeke, Basisschool van St.-Kornelis-Horebeke en Basisschool van St.-Blasius-Zwalm.

Veel fotografen waren er schijnbaar niet aanwezig tussen de vele stappers. Dat zouden we kunnen veronderstellen uit het toch klein aantal foto’s dat ons tot op heden ter beschikking werd gesteld. (Maar die zijn nog steeds van harte welkom!). Toch willen wij U niet onthouden van enkele sfeerbeelden en vergezichten die onze “Kasseidorptocht” zo onvergetelijk hebben gemaakt:

In De Kijker:

 

De Kasseidorptocht heeft net als de vorige jaren het unieke Kasseidorp Zegelsem, groot Brakel en de ganse streek in onze prachtige Vlaamse Ardennen weer ruim in de kijker gesteld.

En bovenal moet worden vermeld dat werkelijk ALLE wandelaars bij hun aankomst het niet konden laten om de afgelegde wandelroutes met heel wat wierook te besprenkelen. De lof was unaniem, zowel op de prachtige natuur, de uitgestippelde routes als op de organisatie. Vele tientallen ECHTE stappers prezen zelfs hun tocht als “… de mooiste die ze ooit hadden afgelegd!”. En dat zegt toch heel wat!

 

 

 

 

Muziek:

De terugkeer van de wandelaars werd ’s namiddags opgeluisterd door het orkest Back 4 More.