Nog nooit waren er op de Kasseifeesten Zegelsem zoveel gelijktijdige tentoonstellingen geopend. Niet minder dan vijf onderscheiden tentoonstellingen in de Kerk en drie in het Buurthuis. En dan stond buiten nog een gerestaureerde oldtimer tractor tentoon. Het culturele aspect van de feesten was derhalve heel belangrijk.

A. IN DE KERK:

• Beeldhouwer Armand Vlaeminck:

In de rechter zijbeuk van de kerk stonden een reeks prachtige houten beelden opgesteld van de hand van deze beeldhouwer uit Oudegem. De houten lambrisering van de kerk vormde een ideaal decor voor die kustwerken.

• Kunst op eieren van André Van Wynsberge:

Deze veelzijdige plastische kunstenaar, die in zijn schilderijen nauw aanleunt bij het expressionisme, stelt vooral de menselijke ogen centraal. Hij heeft zich nu gespecialiseerd in het beschilderen van eieren (vooral van struisvogels), een techniek waarmee hij tot ver buiten de grenzen is bekend. In de linker zijbeuk van de kerk konden de bezoekers genieten van al dat moois.

• Pergamano – specialiste Ginette De Bouver:

Pergamano is een veelzijdige techniek van tekenen en schilderen op perkamentpapier. Met oneindige precisie gaat de techniek dan naar perforeren, ciseleren, punteren, knippen, schilderen en doseren. Het resultaat is verbluffend. Vele kunstwerkjes lagen tentoongesteld in het voorportaal van de kerk, terwijl de kunstenares aan de bezoekers toonde hoe ze tewerk gaat.

• Miniatuurschilderijtjes op Nagelkoppen door Willy Van de Velde:

Willy Van de Velde maakt landschapschilderijtjes op – jazeker – nagelkoppen van slechts 4 tot 10 mm. Om de kunstwerkjes te bewonderen is een loep nodig. Echte miniaturen en heel knap. Men kon de miniatuurkunstenaar aan het werk zien in het voorportaal van de kerk.

• Fotografie van Peter en Ellen Hoebeke:

Vooraan in de kerk waren een reeks prachtige foto’s uitgehangen van onze eigen fotograaf van de Kasseifeesten Peter en zijn dochter Ellen (12 jaar). Beiden zijn lid van de Fotoclub Focus van Geraardsbergen en stellen er geregeld tentoon. Met veel lof van de talrijke bezoekers.

B. IN HET BUURTHUIS:

• Een verzameling Bierviltjes van Luc Romeyns en Nieuwjaars- en andere wenskaarten van zijn echtgenote Linda De Cubber:

Luc Romeyns startte in 1992, samen met dochter Sandra, zijn passie voor bierviltjes. Zijn unieke verzameling bestaat thans uit zowat 17.600 voor- en naoorlogse exemplaren. De mooiste en kostbaarste viltjes werden uitgekozen om door de bezoekers te laten aanschouwen. Vooral zijn collectie streekbierkaarten trok heel wat aandacht. Enig!

En echtgenote Linda De Cubber liet ons genieten van haar verzameling (2.500 stuks) oude romantische nieuwjaars- en andere wenskaarten… om bij weg te dromen… over de gezellige witte winters met sleeën, herten en koetsen.

• Herinneringstentoonstelling aan de inhuldiging, 50 jaar geleden, van het “nieuw” gemeentehuis – thans Buurthuis - van Zegelsem:

Aan de hand van heel wat verzameld fotomateriaal werd een sfeerbeeld gecreëerd van de grootse plechtigheden die 50 jaar geleden gepaard gingen bij de inhuldiging van het “nieuwe” gemeentehuis van Zegelsem, thans Buurthuis.

C. BUITEN:

Op het grasperk rechtover het Buurthuis stond een oldtimer tractor opgesteld van het merk Porsche uit het jaar 1958. Anderhalf jaar intens en gedetailleerd restauratiewerk was eraan voorafgegaan om die tractor in al zijn glorie te herstellen.